
Forbrug
Forsikringer

Boligforeningens forsikringer
Boligforeningen har tegnet forsikring for brand, storm, udvidet rørskade samt anden bygningsbeskadigelse, hvilket også indbefatter den lovpligtige grundejeransvarsforsikring.
Forsikringen dækker groft sagt alle skader på bygninger og installationer.
Glas- og kummeforsikring
Der er ingen grund til, at du anskaffer en særlig glas- og kummeforsikring tilknyttet din egen indboforsikring.
Vedligeholdelsen af glas og sanitet er boligforeningens pligt.
Indboforsikring
Hobro Boligforening opfordrer til, at alle beboere tegner en indboforsikring.
Du kan læse vore pjece om indboforsikring ved at klikke her
Også når du bor i lejebolig, bør du have en indboforsikring, da boligforeningen ikke dækker tøj, møbler og andet indbo ved brand, vandskade og indbrud.
Selv om du som beboer, gør alt for at undgå brand, kan du ikke være sikker på, at din nabo er ligeså forsigtig med stearinlys, frituregryden o.s.v.
Hvis der opstår en brand hos din nabo, kan røg, sod og vand fra brandslukning trække ind i din bolig og ødelægge dine ting. Erstatningen af disse ting dækkes af en indboforsikring.
Husk: Indbrud skal meldes til politiet og til forsikringsselskabet.
En indboforsikring dækker alle personer i din husstand, som er tilmeldt Folkeregisteret på adressen. Den dækker ofte også udeboende børn, hvis de er under 21 år og bor alene.
Genhusning
Hvis skaderne i din bolig er meget alvorlige, kan der opstå behov for genhusning af dig og din familie. Hvis din bolig er ubeboelig i en periode fx på grund af brand eller vandskade, dækker Hobro Boligforenings forsikring udgifterne til den ubeboelige lejlighed. Men det er din egen indboforsikring, der skal dække huslejen på din nye, midlertidige bolig og udgifterne til ud- og indflytning.
Hund
En hund skal være forsikret (lovpligtig hundeforsikring). Gyldig kvittering på hundeforsikring skal
forevises på forlangende af Boligforeningen.
Husleje

Sidst i hver måned bliver der sendt opkrævning af huslejen for næstkommende måned.
Fristen for indbetaling af den månedige husleje er den første hverdag i hver måned.
Husk, det er dit ansvar at betale lejen, også selv om du ikke modtager en opkrævning.
Opkrævning
Huslejeopkrævningen sendes som udgangspunkt til din e-Boks. Er du fritaget for digital post og dermed ikke har e-Boks, skal du kontakte os, så vi kan ændre i vores system, at du ikke skal modtage opkrævningen i e-Boks. Opkrævning i e-Boks kræver desuden at vi har dit CPR-nr.
OBS: Du er ikke automatisk fritaget for opkrævning i e-Boks, selvom du er fritaget for digital post fra det offentlige!
Alternativt sendes opkrævningen fra Nets pr. alm. post. Vi anbefaler ikke denne opkrævningsform, da det er en dyr og langsommelig løsning.
PBS
Hobro Boligforening anbefaler, at du melder din betaling til Betalingsservice, så du er sikker på, at lejen bliver betalt til tiden. Hvis du ønsker, at tilmelde betalingen til Betalingsservice, skal du enten tage dit indbetalingskort med ned i din bank, som så vil sørge for tilmeldingen, eller du kan tilmelde dig via din netbank, eller du kan tilmelde dig ved, at klikke på linket til Betalingsservice herunder.
Det er gratis at tilmelde sig til Betalingsservice. Tilmeld dig til Betalings Service ved at klikke her

Boligstøtte
Mange lejere har mulighed for boligstøtte.
Du kan finde information, beregne din boligstøtte og søge boligstøtten på Borger.dk.
Klik her for at komme til Borger.dk/boligstøtte
Klik her for at læse den elektroniske pjece fra Boligforeningernes Landsforening: "Boligstøtten 2019"
Huslejeændringer
Ændring i huslejen sker hovedsageligt i forbindelse med afdelingsmøderne, for de enkelte afdelinger, hvor budgettet fremlægges og godkendes.
En lejestigning skal varsles minimum tre måneder før, den træder i kraft, hvorimod en nedsættelse kan ske med en måneds varsel. Hvis der sker større ting i en afdeling, som medfører højere husleje, gælder samme regel om tre måneders varsel af forhøjelsen.
Hvis du ikke betaler
Får du ikke betalt din husleje til tiden, vil du modtage en rykkerskrivelse med krav om, at du skal betale inden 14 dage. Med rykkerskrivelsen bliver du samtidig pålagt et rykkergebyr oveni næste måned husleje.
Hvis huslejen ikke bliver indbetalt efter første rykkerbrev, overdrages sagen til advokat. Advokaten ophæver lejemålet og kontakter foged med henblik på udsættelse.
Råderet

DEN KOLLEKTIVE RÅDERET.
Forbedringer som betales over huslejen.
Kollektiv råderet betyder, at boligafdelingen optager et fælles lån til nye køkkener, badeværelser eller andet.
De beboere, der så ønsker fx et nyt køkken, får det betalt af det fælles lån og betaler lånet tilbage over huslejen.
Afdelingsmødet beslutter kollektiv råderet
Det er afdelingsmødet, der beslutter, om boligafdelingens beboere kan bruge kollektiv råderet.
Hobro Boligforening og Mariagerfjord Kommune skal altid godkende en boligafdelings beslutning om kollektiv råderet. Før denne godkendelse kan beboerne selvfølgelig ikke gå i gang.
På afdelingsmøderne i 2015 blev der indstillet til godkendelse i alle afdelinger i Hobro Boligforening, at implementere den kollektive råderet.
Indstillingen blev godkendt på stort set alle møderne.
Klik her for at se komplet liste over vore afdelinger, med angivelse af hvilke forbedringer, du kan bruge den kollektive råderet til i netop din afdeling.
KOLLEKTIV RÅDERET – SÅDAN KOMMER DU I GANG
Kontakt Hobro Boligforening hvis du har ønske om nyt køkken eller bad og ønsker at bruge den kollektive råderet.
Hobro Boligforening har indgået rabataftale med et køkkenfirma.
Firmaet kommer ud til dig og måler op, og I aftaler, hvordan dit nye køkken skal være. Firmaet laver et tilbud med pris, tegninger og beskrivelse af arbejdet.
Du får prisen oplyst, før arbejdet går i gang.
Hobro Boligforening beregner hvor stort et beløb, du skal afdrage på, og hvor meget mere du dermed skal betale i husleje om måneden. Du skal skriftligt godkende beregningen.
Link til mere info om råderetten hos Boligforeningernes Landsforening.
Sådan opsiger du din bolig

Hvis du overvejer, at opsige din bolig, er der nogle regler, du skal være bekendt med.
OPSIGELSEN:
Opsigelsen skal være skriftlig. Du skal udfylde, underskrive og aflevere en opsigelsesblanket, enten digitalt eller i papirform.
Opsigelsesblanketterne kan findes nederst i dette afsnit.
Opsigelsen skal underskrives af den eller dem der står på lejekontrakten, for at være gyldig. Opsigelsen skal ligeledes være udfyldt med fraflytningsdato, dit telefonnummer og din nye adresse. Du vil modtage en bekræftelse på, at vi har fået din opsigelse med indkaldelse til fraflytningssyn.
VARSEL OG FRISTER:
Familie- og ungdomsboliger har 3 mdr. opsigelse gældende fra den 1. i en måned (Almenlejelovens § 88)
Udfyldes opsigelsen elektronisk, skal den være sendt senest den 1. i den måned, hvorfra opsigelsen skal være gældende. Sendes opsigelsen med post eller afleveres den personligt på kontoret, skal den være os i hænde inden kl. 12 den første hverdag i måneden.
I henhold til din lejekontrakt er der en periode på 14 dage til istandsættelse af boligen, hvor du skal betale huslejen. Flytter du ud af boligen, inden opsigelsesvarslet udløber, vil boligforeningen forsøge at genudleje din bolig hurtigst muligt. Lykkes det ikke, står du som lejer indtil frigørelsesdatoen.
VED DØDSFALD:
I forbindelse med dødsfald skal arvinger kontakte boligforeningen med henblik på opsigelse af boligen. Når vi får information om et dødsfald, opsiger Boligforeningen boligen overfor Skifteretten med det gældende varsel, som dog kan forlænges, hvis vi ikke kan få adgang til boligen. Boligforeningen skal anmelde et krav overfor Skifteretten, men det er på den endelige flytteopgørelse, at det endelige krav eller tilbagebetaling opgøres.
Ved dødsfald i familiebolig er der 3 mdr. opsigelse og i en visiteret ældrebolig er der 1 mdr. opsigelse (Almenlejelovens §71 stk. 4)
FREMVISNING:
Når du har opsagt din bolig, skal du give adgang til eventuelle kommende lejere, som ønsker at se boligen. Vi udleverer dit telefonnummer til de ansøgere som har fået tilbudt boligen og som er interesserede.
HUSK AT AFLEVERE DINE NØGLER
Ved fraflytning og syn skal lejemålet og disponible rum være tømte og rengjorte. Alle nøgler, p-tilladelser og eventuelle vaskekort/vaskebrik o.lign. skal afleveres ved fraflyttersynet. Hvis du ikke ønsker at deltage i synet, skal nøglerne afleveres på vores kontor senest hverdagen inden fraflyttersynet afholdes.
Afleveres nøgler og nøglebrikker ikke som beskrevet ovenfor, vil lejemålet blive åbnet ved hjælp af låsesmed for din regning.